Waarom gaat de hypotheekrente omhoog, maar blijft je spaarrente op nul?

Economie
woensdag, 06 april 2022 om 11:43
anp 403080095

Sinds oktober loopt de hypotheekrente op, maar er komt maar geen beweging in de extreem lage spaarrente. Boven de ton euro moet je zelfs 0,5 procent rente betálen bij de bank. Hoe zit dat?

De spaarrente is gelieerd aan de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB). Ondanks de torenhoge inflatie houdt de ECB de tarieven nog altijd laag. De vrees is dat anders de economie in de zwakkere landen instort, met een domino-effect tot gevolg. Spaarbanken stallen hun geld deels bij de ECB, waar ze 0,5 procent voor moeten betalen. Dit berekenen ze door aan de consument.

De hypotheekrente beweegt sterk mee met de rente van leningen op de vrije markt. Overheden en bedrijven lenen geld op de beurs. Deze rentes zijn omhooggegaan in het laatste halfjaar, doordat beleggers zich zorgen maken over de stijgende inflatie en mogelijke ECB-renteverhogingen.

Kortom, de markt heeft de renteverhogingen al ingeprijsd, maar de ECB durft het nog niet aan in te grijpen. Dit stuwt de inflatie nog verder op, met alle economische gevolgen van dien.