De arbeidsmarkt trekt dan wel aan, maar dat wil niet zeggen dat werknemers het makkelijker krijgen. Uit de Arbobalans 2016 van TNO blijkt dat een vijfde van alle werkenden wordt blootgesteld aan een gevaarlijke mix van hoge eisen van hun werkgever én een lage autonomie. Liefst 44 procent ervaart geen of weinig vrijheid in zijn baan. Zo’n 38 procent heeft bovendien te maken met hoge eisen van de werkgever. Tijdens de economische crisis heeft het aantal onvrije werknemers een ’opvallende’ stijging doorgemaakt, aldus TNO. In 2007 ervoer nog maar 38 procent van de werkenden een lage autonomie.
In de zorg en in het onderwijs balanceert liefst een kwart van al het personeel op het randje van een burn-out, fors meer dan negen jaar geleden. "Denk aan docenten die cijfers in een leerlingvolgsysteem moeten zetten en zorgmedewerkers die alles wat ze voor hun patiënten doen moeten administreren”, zegt TNO-onderzoeker Seth van den Bossche in de Telegraaf. "Door zulke taken wordt veel personeel geleefd.”
De komende jaren zal ook in veel andere sectoren de werkdruk toenemen, stelt Van den Bossche. "De informatiestromen zwellen alleen maar verder aan, personeel moet meer competenties hebben nu robots en vooral digitalisering in tal van branches oprukken. Daar moet echt de vinger aan de pols worden gehouden.”
Bron(nen): De Telegraaf