De kans is groot dat de woekerpolisaffaire alleen door ingrijpen en financiële steun van de overheid kan worden opgelost. Dat voorziet Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl. In de al jaren slepende kwestie moet de verzekeringssector waarschijnlijk nog miljarden aan schadevergoedingen ophoesten.
Flipse schat dat er de afgelopen 20 jaar ruim 7 miljoen woekerpolissen zijn verkocht door 22 verzekeraars. Vergoeding betekent in totaal zeker 25 miljard
euro aan claims. ,,Dit gaat om bedragen die op hoog niveau met een regeling voor de hele sector moeten worden opgelost'', stelt Flipse. ,,Neem SNS Reaal. Die is nu zelf van de staat. Die krijgt straks een megaclaim die het niet kan betalen.''
Woensdag maakte Aegon bekend dat het honderdduizenden gedupeerden compensatie aanbiedt. Gemiddeld gaat het om enkele honderden euro's per polishouder. Flipse spreekt van een ,,coulanceregeling'' in aanloop naar rechtszaken die nog volgen.
Dagvaardingen
Woekerpolis.nl deed onlangs twee dagvaardingen de deur uit, naar Aegon en naar Nationale-Nederlanden (NN). Volgens berekeningen van Flipse moet Aegon met een vergoeding over de brug komen die tien keer zo hoog is als de nu geboden compensatie. Dat komt neer op in totaal 6,5 miljard euro. NN, dat binnenkort naar de beurs gaat, riskeert een strop van 3,5 miljard euro. De vereniging van Flipse bereidt ook dagvaardingen voor naar andere grote verzekeraars.
De woekerpolisaffaire ontstond in 2006 nadat aan het licht was gekomen dat financiële instellingen veel te hoge kosten in rekening brachten voor beleggingsverzekeringen.