Bijna nergens lijkt de klimaatcrisis zo zichtbaar als op Tuvalu. Golven beuken aan weerszijden van het smalle eiland tegen de kust. Nog even en de zee slokt het naar adem happende dwergstaatje op, zo lijkt het.
De ruim 10.000 Tuvaluanen zullen dan moeten vluchten. Het eiland is slechts 26 vierkante kilometer groot en maakt deel uit van Polynesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Veel is er niet voor nodig om het onder de golven te laten verdwijnen: het ligt gemiddeld maar 2 meter boven zeeniveau, het hoogste punt is 4,6 meter, maar dat wordt gevormd door zandduinen, die kwetsbaar zijn.
Groeit Tuvalu?Hoewel het eiland vaak wordt aangehaald als het eerste land dat ophoudt te bestaan door de klimaatcrisis, is dat nog niet zo eenduidig. Tot 2014 groeide driekwart van Tuvalu zelfs, slechts een kwart slonk, blijkt uit onderzoek van de Nieuw-Zeelandse universiteit van Auckland. Dat komt omdat een breed scala aan atmosferische en oceanografische invloeden een rol spelen.
Door golfstromen en winden is in sommige regio's het zeeniveau met een halve meter gestegen, terwijl het elders juist zakt. Volgens de minister-president Enele Sopoaga is Tuvalu echter een aantal jaren geleden gestopt met uitdijen en is de krimp ingezet. Bovendien is overstroming niet het enige probleem, het zoute water kan ook gewassen vernietigen. Verder nemen extreme hitte én neerslag toe.
Tuvalu is niet het enige eiland in de problemen. Ook de Malediven, de Marshalleilanden, Nauru en Kiribati dreigen over honderd jaar onbewoonbaar te worden. Zo'n 600.000 mensen zullen dan moeten vluchten voor het wassende water.
Volgens het VN-klimaatpanel IPCC is de zeespiegel al met zo'n 25 centimeter gestegen sinds 1900. Vooral in tropische gebieden zet die stijging versneld door.