Rauw voedsel is 'in'. En de waarheid van onze moeders klopt ook nog steeds: met koken verdwijnen er meestal kostbare voedingstoffen.
Maar in een aantal gevallen is het omgekeerde waar en komen de gezonde voedingsstoffen pas tot uiting nadat vergif door koken vernietigd is.
- Aardappelen. Zelfs fanatieke rauw-eters zullen zich niet snel te buiten gaan aan aardappels: ze zijn niet te eten. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Er zit solanine in en chaconne, beide bijzonder gevaarlijk en oorzaak van hoofdpijn, diarree en andere aandoeningen.
- Aubergine en Cassave. De eerste bevat een toxisch molecuul en de tweede bevat cyanide.
- Bruine bonen Als ze niet gaar zijn, bevatten bruine bonen een toxine: fytohemagglutinine. Het kan maagklachten en symptomen veroorzaken die lijken op voedselvergiftiging.
- Kippen vlees. Dit soort vlees kan een bacterie bevatten die salmonella wordt genoemd en die spijsverteringsproblemen of voedselvergiftiging kan veroorzaken.