Luchtvervuiling is overal zonder dat je er veel van merkt. Roetdeeltjes weten zelfs door te dringen tot de organen van ongeboren kinderen, blijkt uit Belgisch-Schots onderzoek.
"Eerder onderzoek van ons team toonde al aan dat er in alle trimesters van de zwangerschap roetdeeltjes in de placenta terug te vinden zijn", zegt de Hasseltse onderzoeker Tim Nawrot tegen RTL Nieuws. "Nu zien we dat die roetdeeltjes daar niet blijven, maar ook echt in de organen van de foetus terechtkomen."
Er zijn deeltjes gevonden in de hersenen, longen en lever. "Dit betekent dat deze nanopartikels via de hersenen in contact komen met het volledig netwerk van cellen en organen in het lichaam van de foetus en hierop kunnen inwerken."
Eerder al is aangetoond dat luchtvervuiling de kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een slechtere ontwikkeling van de hersenen vergroot. Deze nieuwe studie toont eens te meer aan dat luchtvervuiling door de verbranding van fossiele brandstoffen schadelijk is voor het ongeboren kind.