In de afgelopen 16 maanden hebben zeker 80.000 passagiers in een vliegtuig in de buurt van een besmettelijke medepassagier gezeten.
Dat schrijft de Volkskrant op basis van niet eerder gepubliceerde cijfers.
De GGD wist slechts een kwart van hen telefonisch te bereiken. Er zaten in die periode zeker 11.488 besmette mensen op een vlucht naar Nederland. In de twee rijen voor hen, achter hen en zijwaarts bevonden zich 80.000 medepassagiers. Hoeveel van hen besmet zijn geraakt, is niet bekend.
Wel stelt het RIVM dat slechts 1 procent van de coronabesmettingen is toe te schrijven aan vliegen. Onderzoekers
concludeerden verder dat de kans op besmetting in de rijen voor en achter een besmet persoon in het vliegtuig varieert van 1 op 120 tot 1 op 1800. De marge is groot omdat het veel uitmaakt waar je zit en hoeveel virusdeeltjes iemand uitstoot.
Het is bovendien niet het hele verhaal. Ten eerste is het onderzoek gebaseerd op het oude coronavirus en niet op de veel besmettelijkere deltavariant. Ten tweede lopen mensen ook in en uit het vliegtuig, bewegen ze op luchthavens en gaan ze in het openbaar vervoer naar het vliegveld.
Marco Goeijenbier, internist in het Erasmus MC in Rotterdam vergeleek in 2016 al het bewijs voor de kans op besmetting met de griep tijdens reizen. Zijn conclusie? "Je hebt gewoon veel meer kans om besmet te raken wanneer je op reis gaat dan wanneer je thuis blijft. Daarnaast is het grote risico dat door internationaal reizen nieuwe virusvarianten zich snel verspreiden."