Veel mensen kijken niet graag naar zichzelf op foto's, terwijl ze over het algemeen best tevreden zijn met hun uiterlijk. Hoe komt dat?
Het heeft er mee te maken dat we niet goed weten hoe we eruit zien. Hoogleraar psychologie
Liesbeth Woertman legt uit aan RTL Nieuws: "Je hebt als mens veel gezichtsuitdrukkingen, maar we kennen er eigenlijk maar eentje. Dat is het gezicht waarmee je in de spiegel kijkt. Die blik heb je bijvoorbeeld tijdens het kammen van je haren of het poetsen van je tanden. Je kijkt daar met een kritische blik naar. De meeste mensen zien zichzelf niet in de spiegel als ze nijdig zijn of onnozel kijken."
Andere mensen kennen die blikken wel en vinden jou op foto's er dus heel normaal uitzien. Bovendien: "We kijken veel kritischer naar onszelf dan anderen. De mensen om ons heen bekijken ons met een warm hart. Ze hebben vaak een positiever beeld van ons uiterlijk."
Wat ook meespeelt is dat we onszelf in spiegelbeeld zien. "De gezichtshelft die rechts in beeld is, gebruiken we voor gezichtsherkenning. Dat doen we als we foto's zien ook, maar dan zien we dus een ander deel van ons gezicht. En dat werkt verwarrend," aldus de psycholoog die er een boek over schreef.