Je hebt er vast al eens van gehoord: er is een verschil tussen 'tenminste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. De eerste staat vaak op verpakkingen van lang houdbare producten zoals pasta, de tweede is voor voedingsmiddelen die snel bederven zoals melk en eieren. Deze houdbaarheidsdata worden er echter op gezet door de producenten, die uiteraard zoveel mogelijk willen verkopen. Van de 'tenminste houdbaar tot'-datum is inmiddels wel duidelijk dat je die met een korreltje zout moet nemen, maar ook bij diverse bederfelijke producten zit er nog behoorlijk wat rek in de houdbaarheidsdatum. We noemen tien voorbeelden: Boter, geopend of niet, is nog een
maand te gebruiken na de houdbaarheidsdatum die op het pakje staat. Eieren kun je nog gewoon in de pan gooien 3 tot 5 weken na aankoop, ongeacht de datum op de verpakking. Yoghurt is nog zo'n 7 tot 10 dagen te eten na de uiterste verkoopdatum. Ook melk gaat langer mee dan je zou denken. Een week na de houdbaarheidsdatum kun je het nog wel drinken. Smeerkaas is tot een maand na de datum op het pakje te consumeren, mits het folie er nog over heen zit. Als de verpakking nog helemaal dicht zit, is bacon maximaal een week langer te gebruiken dan de producent voorschrijft. Geraspte Parmezaanse kaas is een typisch voorbeeld van een product dat veel te snel wordt weggegooid. De Italiaanse kaas blijft wel drie maanden langer goed dan wat de houdbaarheidsdatum beweert. Hot Dogs die luchtdicht zijn verpakt kun je prima eten een week na de voorgeschreven datum. Ook fetakaas blijft een week langer goed dan wat op de verpakking staat. Rijst kun je eeuwig bewaren.