Je voelt af en toe een pijntje en wilt niet zeuren. Vaak is dat goed: de dokters hebben het druk genoeg. Maar overdrijf je moed niet.
Er zijn signalen die je niet moet negeren.Abnormaal vaginaal bloedverlies
Elk bloedverlies tussen de menstruaties, na seksuele gemeenschap, of na de menopauze moet onderzocht worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben, van hormonale anticonceptie, gynaecologische aandoeningen zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), seksueel overdraagbare ziekten, eierstok cysten, goedaardige knobbels en bobbels, tot bepaalde soorten baarmoederhals- of uteruskanker. Er kan een eenvoudige verklaring voorhanden zijn, maar het is belangrijk om ernstigere aandoeningen uit te sluiten. Bloedverlies na de
menopauze moet altijd door een medische professional beoordeeld worden.
Diepe pijn in het bekken of pijnlijke seks
Bekkenpijn komt vaak voor, maar mag niet genegeerd worden zonder medisch onderzoek. Diepe pijn in het bekken tijdens seks kan duiden op aandoeningen zoals endometriose of pelvic inflammatory disease (PID). Er is passende behandeling beschikbaar, dus aarzel niet dit met uw dokter te bespreken.
Abnormale vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding is normaal, maar een verandering in consistentie, kleur, geur of textuur kan aangeven dat er een infectie aanwezig is zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Seksueel overdraagbare ziekten die niet behandeld worden kunnen leiden tot PID en vruchtbaarheidsproblemen, dus een medische diagnose is belangrijk voor de juiste behandeling. Baarmoederhalskanker is zeldzaam, maar kan zich ook uiten via een verandering in vaginale afscheiding.
Nieuwe knobbels of bobbels
Wees bewust van uw eigen lichaam, zo weet u of nieuwe knobbels, bobbels of zweren onderzocht moeten worden. Vulvaire kanker laat zich vaak zien als nieuwe knobbels of zweren op de huid, die u kunt opmerken bij toiletbezoek, lopen of zitten. Vaginale verzakkingen, die kunnen aanvoelen als een knobbeltje of trekkerig gevoel, komen vaak voor op oudere leeftijd. Nieuwe knobbels in het buikgebied moeten ook onderzocht worden. Elke knobbel die niet verdwijnt na een week of twee moet gecheckt worden.
Aanhoudend opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel is normaal, vooral na een grote of vezelrijke maaltijd. Maar aanhoudend opgeblazen voelen langer dan twee weken - vooral bij
vrouwen ouder dan 50 en in combinatie met andere symptomen zoals verminderde eetlust, snel vol gevoel, onopzettelijk gewichtsverlies, verandering in ontlastingspatroon, drang om te plassen of frequent plassen - moet worden onderzocht.
Eierstokkanker laat zich vaak zien met vage, niet-specifieke symptomen die kunnen lijken op spijsverteringsproblemen.