Experts zijn lovend over een nieuwe behandeling tegen borstkanker. De
therapie deed tumoren binnen elf dagen geheel verdwijnen. Nooit eerder zijn zulke goede resultaten behaald. De behandeling combineert twee medicijnen en vernietigde zeer agressieve tumoren ter grootte van 3 centimeter. "Dat tumoren binnen elf dagen verdwijnen is ongehoord. Het is een baanbrekend resultaat," aldus professor Nigel Bundred.
Bijna negen op de tien vrouwen reageerde positief op de behandeling. Dat wil zeggen dat het aantal kankercellen afnam. Bij 17 procent van de gevallen krompen de tumoren tot ze nauwelijks meer waarneembaar waren en bij 11 procent verdwenen ze helemaal. Zelfs wanneer de kanker zich al had verspreid naar de lymfen was de medicijnencocktail effectief, blijkt uit de studie die werd gepresenteerd tijdens de
Europese Borstkanker Conferentie in Amsterdam. Duur Het gaat om het middel Herceptin, dat nu al veel wordt gebruikt, in combinatie met een medicijn dat Tyverb heet. Eerder werd Tyverb afgekeurd, omdat het veel te duur zou zijn. Ook Herceptin is erg prijzig. De onderzoekers van de Universiteit van Manchester bestudeerden bij 257 patiënten wat er gebeurde als beide middelen werden gecombineerd. Medici waren geschokt toen ze zagen dat de tumoren zo snel waren gekrompen. Normaal duurt het maanden voordat een dergelijk effect wordt bereikt. "Pas toen de patholoog in het laboratorium zich hardop afvroeg waar de tumor was gebleven, realiseerden we ons dat er helemaal geen meer was," vertelt David Cameron, mede-onderzoeker en oncoloog aan de universiteit van Edinburgh.
Immuunsysteem Hoe het kan dat de therapie zo effectief is, is nog onduidelijk. De gecombineerde kracht van beide medicijnen zorgt er vermoedelijk voor dat kankercellen zich niet kunnen vermenigvuldigen en dan afsterven. Daarnaast veroorzaken de medicijnen een reactie van het immuunsysteem. De middelen zijn elk afzonderlijk erg duur, maar doordat ze gecombineerd in elf dagen al het gewenste effect hebben, worden ze ineens juist goedkoop. Statistici zijn echter nog kritisch: de onderzochte groep is klein. Verdere tests moeten uitwijzen of de behandeling echt zo succesvol is, maar veelbelovend is hij zeker.