Broccoli, niemand vindt het echt lekker, maar ja, het is zo gezond. Het beschermt zelfs tegen
kanker, lees je vaak. Maar is dat ook zo? Broccoli is wereldwijd aan een opmars bezig. Niet in de laatste plaats omdat het van bloggende sportmeisjes de status van superfood heeft gekregen. Ze noemen moeilijke woorden als sulforafaan en indol-3-carbinol en beweren dan, 'puur op hun gevoel afgaand', dat deze stofjes in broccoli beschermen tegen kanker. Maar dat geldt vooralsnog alleen als je een klomp cellen in een petrischaaltje bent. Of een muis, schrijft de Volkskrant. Want bij mensen is die antikankerwerking nog nooit vastgesteld. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit legt uit: "We kunnen voorstadia van kanker niet goed definiëren, zoals bij hart- en vaatziekten, waarbij we naar bijvoorbeeld hoge bloeddruk en cholesterol kunnen kijken. En: kanker is een proces van twintig, dertig jaar. Dat maakt het lastig om te bewijzen dat groenten als broccoli kanker afremmen." Wat wetenschappelijk wél bewezen is, zegt Kampman, is dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van kanker. "En ik vraag me echt af of mensen dat toch wel goed tussen de oren hebben." Kampman besluit over broccoli: "Het is een prachtig voedingsmiddel dat je zéker moet eten, maar dat geldt voor heel veel voedingsmiddelen, en zeker de plantaardige."