De gezondheidsvoordelen van thee en wanneer je thee moet drinken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 01 mei 2024 om 19:51
107943876 l normal none

Thee is een drank waar Britten bekend om staan; ze drinken gemiddeld 4-5 koppen thee per dag. Maar thee heeft veel meer te bieden dan alleen een gezellige traditie - het heeft ook verrassende gezondheidsvoordelen.

Antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen

Thee is rijk aan polyfenolen, natuurlijke bioactieve plantverbindingen met antioxiderende eigenschappen. Deze helpen om de effecten van veroudering en een moderne levensstijl tegen te gaan.Zelfs met melk toegevoegd, blijven deze gezondheidsvoordelen behouden.

Ondersteuning van de hartgezondheid

De polyfenolen in thee, zoals flavanol-3-olen, hebben een positief effect op de bloedvaten. Ze maken de bloedvaten elastischer en verlagen de bloeddruk, wat het risico op een beroerte of hartaanval vermindert.Drie koppen zwarte thee per dag kunnen de bloeddruk al met 2-3 mmHg verlagen, wat vergelijkbaar is met het verliezen van 2-3 kilo.

Verbetering van de darmgezondheid

Thee, zowel groen als zwart, bevat prebiotica die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleren. Dit is gelinkt aan een lager risico op constipatie, ontstekingsziekten van de darmen en luchtweginfecties.

Verlaging van bloedsuikerspiegel

Regelmatig theedrinken is geassocieerd met een lager risico op type 2 diabetes. De polyfenolen in thee bevorderen de opname van glucose door cellen en hebben een ontstekingsremmend en antioxidatief effect.

Vermindering van kankerkans

Observatiestudies suggereren dat regelmatige consumptie van groene of zwarte thee het risico op bepaalde soorten kanker, zoals darmkanker, kan verlagen.De precieze oorzaak is nog niet bewezen, maar de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van thee spelen waarschijnlijk een rol.

Verbetering van concentratie en slaap

De combinatie van cafeïne en L-theanine in thee geeft een gevoel van "rustige concentratie".Thee kan ook de slaapkwaliteit verbeteren door de aanwezigheid van polyfenolen, L-theanine, theaflavinen, thearubiginen en GABA.Kortom, thee is veel meer dan alleen een gezellige traditie. Met zijn gezondheidsvoordelen voor het hart, de darmen, de bloedsuikerspiegel en zelfs de mentale gezondheid, is thee een drank die je zeker moet overwegen om vaker te drinken.

Wanneer je thee moet/kan drinken

Hier zijn een paar algemene richtlijnen:

Ochtend:

  • Thee kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen. Zwarte thee en groene thee bevatten cafeïne, die je een energieboost kan geven en je alerter kan maken.
  • Drink thee echter niet op een lege maag, want dit kan irriterend zijn. Wacht ten minste 20 minuten na het ontbijt.
  • Kies voor een thee met een laag cafeïnegehalte, zoals witte thee of kruidenthee, als je gevoelig bent voor cafeïne.

Middag:

  • Thee kan een verfrissende pauze zijn tijdens je werkdag.
  • IJsgekoelde thee is een geweldige manier om af te koelen op een warme dag.
  • Groene thee is een goede keuze voor de middag, omdat het L-theanine bevat, dat een kalmerend effect kan hebben en je concentratie kan verbeteren.

Avond:

  • Thee kan een ontspannende manier zijn om je dag af te sluiten.
  • Kies voor een cafeïnevrije thee, zoals kamillethee of lavendelthee, om je te helpen ontspannen en beter te slapen.
  • Warme thee kan ook helpen om je lichaam op te warmen voordat je naar bed gaat.

Andere factoren om te overwegen:

  • Seizoen: In de winter kun je genieten van warme, kruidige theeën zoals chai of gemberthee. In de zomer kun je frisse ijstheeën of fruittheeën proberen.
  • Smaak: Er zijn duizenden verschillende soorten thee, dus er is zeker een smaak die je lekker vindt. Experimenteer met verschillende soorten en mengsels om je favorieten te vinden.
  • Gezondheidsvoordelen: Sommige theeën hebben bewezen gezondheidsvoordelen. Zo kan groene thee het risico op hartaandoeningen verminderen, terwijl kamillethee kan helpen bij het verminderen van stress.

Uiteindelijk is het beste moment om thee te drinken wanneer je er het meest van geniet.