Drink je regelmatig koffie, thee of
rode wijn, dan is er een kans dat je tanden hierdoor gaan verkleuren.
Dit heeft te maken met de uitwerking van de tannines die in al deze
drie smakelijke dranken aanwezig zijn. Gelukkig is er, in ieder geval
voor fervente theedrinkers, een simpele manier om je gebit hiertegen
te beschermen.
Tannines zitten vooral in zwarte thee,
maar zijn in mindere mate ook in groene thee te vinden. Deze
polyfenolen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van
thee, koffie, wijn en chocolade. Ze geven rode wijn zijn typerende,
beetje wrange smaak, verhogen de houdbaarheid en laten soms vlekken
achter op de tanden.
Er kunnen zelfs kleine, onzichtbare
scheurtjes ontstaan in je tandglazuur wanneer je gebit veelvuldig in
aanraking komt met tannine. Wil je ervoor zorgen dat ze minder schade
en verkleuring aanrichten, doe dan een wolkje melk in de thee.
"Door een scheutje melk toe te
voegen aan je kopje thee zorg je ervoor dat het drankje veel minder
kans krijgt om lelijke vlekken achter te laten", zegt dokter Ava
Chow van de universiteit van Alberta. Met haar team bestudeerde ze
menselijke tanden in bakjes thee met en zonder melk. Na 24 uur werden
de tanden uit de bakjes gehaald en werd de kleur ervan gecontroleerd.
De tannines laten een residu achter op
je tanden, dat voor vlekken kan zorgen. Maar melk bevat een grote
hoeveelheid van het eiwit caseïne, wat zich hecht aan de tannine en
zodoende vlekken en verkleuringen van de tanden tegengaat. Melk werkt
zelfs beter dan de meeste whitening tandpasta's.