De hoge prijs voor goedkope soja: kinderen krijgen kanker of worden misvormd geboren

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 04 juli 2017 om 15:18
bijgewerkt om vrijdag, 12 april 2024 om 19:18
148783617 l normal none

Met kleine vliegtuigjes sproeien de Argentijnse boeren pesticiden over hun land. Ondertussen dwarrelen de gifstoffen neer in omringende dorpen en steden. De sojaproductie brengt welvaart naar het noorden van Argentinië. Maar tegen welke prijs? Kinderen krijgen kanker of worden misvormd geboren. Vita Aylon woont in het hart van de Argentijnse sojaproductie. Ze vertelt in : "In het begin hadden we geen idee wat er werd gespoten. Als de velden grenzend aan onze buurt werden besproeid, renden onze kinderen joelend het vliegtuigje achterna.

Totdat het begon op te vallen hoeveel buurtkinderen met mondkapjes op liepen vanwege lymfeklierkanker, of werden geboren met afwijkingen. Tachtig procent van de geteste buurtkinderen bleek pesticiden in het bloed te hebben." Horacio Lucero, hoofd moleculaire biologie van de Argentijnse Universiteit Nordeste, en onderzoeker voor het Argentijnse Kankerfonds, ontdekte de toename van kanker bij kinderen in de regio Chaco in Noord-Argentinië. "Alle moeders bleken op het platteland te wonen, omringd door katoen en later door sojavelden waar grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen werden gespoten, met name glyfosaat." Een studie van de provinciale overheid van Córdoba toonde aan dat in dorpen omringd door soja tot twee keer zo veel mensen stierven aan kanker tussen 2004-2009.

Uit een grootschalig laboratoriumonderzoek bleek dat kinderen uit de sojaregio's drie tot vier keer de normale waarden van dna-schade hadden, die op latere leeftijd tot kanker kan leiden. Soja is een van de belangrijkste exportproducten van Argentinië, goed voor een derde van de totale uitvoer. De Argentijnse soja-boom begon met de genetisch gemodificeerde zaden van Monsanto, RoundupReady.

Deze zijn bestand tegen Roundup, de onkruidverdelger van het omstreden bedrijf. In Roudup zit glyfosaat, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 'waarschijnlijk kankerverwekkend' wordt genoemd. Maar het westen en Azië kunnen niet zonder goedkope soja, die wordt gebruikt als veevoer. Ook voor Nederland zijn de sojabonen de motor van de bio-industrie. Nederland is bovendien na China de tweede verwerker en doorvoerhaven van soja ter wereld. Het gaat bijna altijd om de genetisch gemodificeerde variant, die in de EU niet eens geteeld mag worden.

Bron(nen): Het Parool