Je hebt van die producten, die eeuwig houdbaar lijken en dus ook eeuwig in je kast blijven staan. Maar is dat wel zo'n goed idee? Niet voor deze vijf voedingsmiddelen:
- Meel
Bloem kun je nog twee jaar luchtdicht bewaren, maar volkoren meel is maar twee tot drie maanden houdbaar, in de vriezer een half jaar. - Kruiden
Kruidenpotjes staan soms jaren in je keukenkastje, maar eigenlijk zijn smaak en geur na een maand of zes al sterk verminderd. - Olijfolie
Olijfolie is zo vet dat je denkt dat het eeuwig goed blijft, maar dat is niet zo. Na een jaar is het beste er wel af. Andere soorten, zoals sesam- of walnootolie hebben nog een veel kortere houdbaarheid. - Thee
Grofweg geldt: hoe donkerder de thee, hoe langer die houdbaar is. Witte en groene thee kun je ongeveer zes maanden bewaren, maar voor de meeste soorten geldt dat de smaak vermindert naar verloop van tijd. - Havermout
De gezonde oliën die in havermout zitten, zorgen voor een beperkte houdbaarheidsdatum van dit product. Elke vier tot zes maanden kun je beter nieuwe havermout kopen.