Volgens de wetenschap hebben we een boosterprik nodig om voldoende beschermd te zijn tegen het coronavirus. Toch twijfelt 30 procent van de gevaccineerden in België over de extra dosis.
Dat blijkt uit de nieuwe motivatiebarometer van de UGent, die Vlaamse krant De Standaard inzag. Over Nederland zijn geen data bekend, maar vermoedelijk is er ook bij ons een behoorlijk grote groep die gevaccineerd is, maar weinig trek heeft in een derde prik.
De belangrijkste verklaring is dat overheden overal in Europa de vrijheid beloofden voor wie twee keer was ingeënt. In een aantal landen, waar de vaccinatiegraad hoger ligt dan hier, is dat ook zo gebleken. Maar in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en België is die belofte niet waargemaakt. Mensen zien daardoor onvoldoende in hoe belangrijk de derde prik is.
Toch denkt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste dat veel gevaccineerden nog wel bijdraaien. “Net als in het begin van de campagne zien we dat er twijfel is", zegt hij in De Standaard. “Ook nu verwacht ik dat gaandeweg meer mensen de boosterprik zullen willen.”
In België maakt het overheidsvertrouwen een vergelijkbare duik als in Nederland. Ook bij onze zuiderburen ziet minder dan 30 procent het beleid nog zitten. Toch hoeft dat niet veel invloed te hebben op de vaccinatiebereidheid. “We weten dat mensen zich in deze discussie eerder laten leiden door hun huisarts of hun naaste omgeving, niet meteen door de overheid."