Hoe ongezond stress is, hangt af van deze karaktereigenschap

Wetenschap
woensdag, 08 december 2021 om 12:20
anp 440067029

Langdurige stress is ongezond, zoveel is wel duidelijk. Maar hoe slecht het precies is, verschilt per persoon. Wetenschappers hebben ontdekt dat een grote veerkrachtigheid beschermt tegen stressgerelateerde klachten.

"Onze samenleving ervaart meer stress dan ooit. Dit leidt tot negatieve psychische en fysieke gevolgen," leggen de onderzoekers van Yale University uit in hun paper. "Chronische stress wordt gelinkt aan gezondheidsschade en mogelijk versnelde veroudering."

Het onderzoeksteam nam de 'epigenetische klok' als uitgangspunt. Dit is een groep methylatiemarkers in ons DNA die een behoorlijk accurate schatting geeft van de biologische leeftijd. De onderzoekers bestudeerden 444 volwassenen tussen de 18 en 50 jaar in New Haven. Ze kregen vragenlijsten over hun stressniveau op korte en lange termijn, over hun zelfcontrole en huidige gezondheid en ze moesten bloed afstaan om de methylatie te checken en de adrenalinegevoeligheid en insulineresistentie.

Het team ontdekte dat de hoeveelheid stress gelinkt kon worden aan wijzigingen in deze methylaties. Het betekent dat degenen die meer stress hadden ook oudere cellen hadden dan ze zouden moeten hebben. Ook bleek stress samen te hangen met adrenalinegevoeligheid en insulineresistentie. Het was dus niet enkel een probleem op celniveau.

ZelfbeheersingHet verrassendst was echter dat niet iedereen met chronische stress dezelfde gevolgen ervoer. Degenen met een goede emotionele regulatie en zelfbeheersing - twee factoren die veerkracht bepalen - leken minder last te hebben van de negatieve effecten. Het gaat wel om een samenhang, een oorzakelijk verband is daarmee niet aangetoond.

"Deze resultaten ondersteunen het bekende idee dat stress ons sneller doet verouderen," zegt Yale-onderzoeker Zachary Harvanek in een statement. "Maar ze zijn ook veelbelovend in die zin dat het mogelijk is om de gevolgen van stress te verminderen door emotieregulatie en zelfcontrole te vergroten."

Bron(nen): Science Alert