Bevolkingsonderzoeken zijn tijdens de lockdown uitgesteld, mensen vermeden doktersbezoek en reguliere behandelingen gingen niet door. Het heeft geleid tot zeker 5.000 minder kankerdiagnoses dan in voorgaande jaren. "Vooral bij patiënten met een ernstig type huidkanker kan dit echt ernstig zijn.’’
Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat met de cijfers komt, is de uitgestelde diagnose vooral een probleem voor agressievere vormen van kanker, zoals melanoom, bepaalde vormen van botkanker, acute leukemie of acute lymfeklierkanker.
Maar het grootste deel van de gemiste diagnoses zijn darm- en borstkanker, vanwege de uitgestelde screenings. De gevolgen daarvan zijn over het algemeen minder ernstig. Van de 5.000 gemiste diagnoses betrof het 1.900 keer borstkanker en 1.300 keer darmkanker.
Hoeveel extra gezondheidsschade de vertraagde diagnoses veroorzaken is nog niet duidelijk. "We kunnen dat pas op de lange termijn goed analyseren”, zegt Otto Visser, directeur registraties bij IKNL tegen het AD.