Er lijken per dag meer mensen gevoelig voor gluten. En de middenstand vaart er wel bij: een beetje restaurant heeft glutenvrije producten op de kaart. Maar hoeveel van de problemen met gluten is inbeelding? En hoeveel is echt? Een op iedere honderd mensen is werkelijk allergisch voor gluten en krijgt pijn in darmen en buik van het eten van voedsel waar gluten inzitten. Maar veel meer dan 1 op de honderd eet glutenvrij. Stelt de rest zich aan? In een dubbelblind onderzoek werd aan mensen die zeiden allergisch voor gluten te zijn toch gluten te eten gegeven. De helft van hen had geen centje pijn. Maar daarmee staat niet vast dat ze zich dus aanstellen. Volgens wetenschappers kunnen ze ook last hebben van een ander bestanddeel van graan. Dan reageren ze dus niet op gluten, maar voelen zich wel beter als ze geen graanproducten eten. En overigens: stel dat er mensen zijn die geen echte allergie hebben, maar zich toch beter voelen als ze geen gluten eten, dan is dat toch heel fijn?
Bron(nen): Time