Havermout of boterham: Wat is het gezondste ontbijt?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 21 april 2020 om 12:57
hh 401560704

Havermout is niet meer weg te denken van de Nederlandse ontbijttafels. Het is voor veel jonge mensen zelfs dagelijkse kost, vanwege het gezonde imago, maar is dat wel terecht?

Vroeger, in de jaren 60 en 70, was havermoutpap ook populair, maar om heel andere redenen: het is goedkoop en snel klaar. Erg lekker vonden de meeste mensen het niet dus toen brood als gezond alternatief ingeburgerd raakte, verdween havermout een tijdje.

Nu staat het bekend als superfood en wordt het vooral omarmd door jonge mensen die denken met een bordje havermout hun leven te verlengen. Het Voedingscentrum denkt daar anders over en raadt het af om brood volledig te vervangen door havermout, met name omdat het geen jodium bevat, zoals brood. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Ook wordt aan havermout vaak suiker of honing toegevoegd wat het minder gezond maakt.

Op zichzelf is havermout net als volkoren brood een gezond volkorenproduct. Het bevat koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Het is goed voor je cholesterol en verlaagt daardoor de kans op hart- en vaatziekten, zo valt te lezen op de website van het Voedingscentrum.

Wat het aantal calorieën betreft, hangt het vooral van de bereidingswijze af. Een volkoren boterham bevat 82 calorieën, een portie havermout van 4 eetlepels (20 gram) telt 75 calorieën. Heel vergelijkbaar dus. Eet je een bord havermoutpap, bestaande uit 6 eetlepels havermout en 250 ml halfvolle melk dan zijn dat 230 calorieën. Twee volkoren boterhammen met halvarine en kaas bevatten 305 calorieën. Maar gebruik je volle melk en een eetlepel honing voor je havermouthapje dan ga je daar ruimschoots over heen en kun je weer beter boterhammen eten.

Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.

Bron(nen): Voedingscentrum Margriet