Er gaan veel geluiden op om mensen een zogenoemde boosterprik te geven, zodat ze in het najaar ook beschermd zijn tegen de deltavariant. Maar volgens veel deskundigen is het maar zeer de vraag of dat nodig is.
In Israël zijn ze al bezig met de derde prik voor kwetsbare mensen en binnenkort beginnen ze ook in het Verenigd Koninkrijk, maar Nederlandse experts zijn niet overtuigd van het nut ervan. Immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc vindt het op dit moment niet nodig, zegt hij
tegen de NOS. "Het is goed om nog eens te onderstrepen dat de coronavaccins niet zijn ontworpen om besmettingen te voorkomen. Ze zijn gemaakt en geregistreerd om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. En dat doen ze."
"Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus door die beschermende werking van de vaccins heen breekt", zegt ook Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC. "In de praktijk houden de vaccins het goed."
"Het gaat om de snelheid waarmee de bescherming door de vaccins terugloopt", voegt Marion Koopmans toe. "Dat gaan we straks bij de verschillende leeftijdsgroepen zien. In het najaar krijgen we daar een eerste beeld van bij ouderen die als eersten gevaccineerd zijn. Dan zou je kunnen besluiten om risicogroepen een booster te geven, een extra vaccinatie dus."