We moeten meer
slapen. Door onze hectische levens zouden we massaal aan een
slaaptekort lijden en dat is slecht voor de gezondheid, denken
onderzoekers en andere experts. Het vergroot zelfs
de kans op ziektes als diabetes en kanker. Alleen: we slapen helemaal niet minder dan vroeger, blijkt nu.
Slaappillen Lange tijd wist de medische wetenschap niet hoe belangrijk slaap is voor de gezondheid dus zijn er ook nooit systematisch data over verzameld. Dat gebeurt pas sinds de laatste decennia. Onlangs hebben onderzoekers alle data naast elkaar gelegd en ze concluderen dat we helemaal niet minder zijn gaan slapen.
Een
studie die de toon zette was die van het gerenommeerde Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) uitgevoerd tussen 2005 en 2007. Daaruit bleek dat 30 procent van de Amerikanen minder dan zes uur per nacht sliep. In diezelfde periode werden er meer en meer slaappillen voorgeschreven. Het gebruik daarvan is in de VS verdrievoudigd in de afgelopen tien jaar.
Sociale trend Een veel grotere
studie met data van 1975 tot 2006 kwam echter tot een heel andere conclusie. Het aantal mensen dat minder dan zes uur slaapt is al tientallen jaren stabiel en bedraagt slechts 9,6 procent. Het grote verschil komt mogelijk door de vraagstelling. Mensen zijn geneigd te zeggen dat ze weinig slapen, omdat ze daardoor productiever en actiever overkomen. Bovendien slapen mensen vaak meer dan ze denken.
Het is beter om te vragen hoe mensen hun dag besteden en dan het aantal uur slaap eruit te filteren. Nog effectiever is het om slaap te meten met apparatuur. Deze
methoden zijn beide grootschalig toegepast en uit die studies komen dezelfde resultaten: we slapen niet of nauwelijks minder dan vijftig jaar geleden en de overgrote meerderheid slaapt minstens zeven uur per nacht.