Er zijn nog steeds veel te veel mensen die zweren bij een glutenvrij
dieet, terwijl nooit door een arts is vastgesteld dat ze allergisch zijn voor het stofje. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ze erg ongezond bezig zijn met hun modieuze eetpatroon. Wie aan coeliakie lijdt, heeft helaas geen keus en moet producten met gluten laten staan, maar alle mensen die
denken dat vage klachtjes opgelost zijn met een dergelijk dieet ervaren niets anders dan een placebo-effect. Ze denken ook vaak dat het erg gezond is om glutenvrij te eten, maar het tegendeel is waar, blijkt uit de langstlopende studie ooit naar het onderwerp. Honderdduizend mensen werden 25 jaar lang gevolgd. Deelnemers met de hoogste glutenconsumptie liepen minder
risico om te overlijden aan een hartinfarct dan diegenen met de laagste glutenconsumptie. Daar moet wel bij worden vermeld dat de groep met de laagste glutenconsumptie het ongezondst leefde. Maar zelfs als daarvoor wordt gecorrigeerd blijft het effect overeind. Glutenvrije voeding vergroot zeker het risico op hartaanvallen, aldus de studie. Volle granen zijn bevorderlijk voor de gezondheid en zijn een belangrijke bron van vezels, vitamines en jodium. Daarnaast zijn ze ook nog eens gezond voor je hart- en bloedvaten.