Hoeveel water moet je echt drinken? En is bruisend water gezonder dan kraanwater? En mineraalwater? Voedingsdeskundige Hans Hauner ruimt in de Suddeutsche de meest voorkomende mythes op en geeft tips over hoe je in het dagelijks leven over drinken kunt denken.
Je zou anderhalve tot tweeënhalve liter per dag moeten drinken.Is dat echt waar?
De behoefte aan vocht verschilt van persoon tot persoon. Er is een formule: je hebt 30 tot 40 milliliter vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit is een ruwe aanpak. We kunnen het niet met zekerheid zeggen. De een heeft meer water nodig dan de ander. En we weten niet waarom.
Mineraalwater, tafelwater, geneeskrachtig water?
Met gewoon kraanwater krijg je binnen wat je nodig hebt. Kraanwater bevat ook mineralen, zoals natrium, calcium en magnesium. Kraanwater is geen zuiver water – anders zou het gedistilleerd water zijn. Jaren geleden vergeleek Stiftung Warentest kraanwater met mineraalwater, en zag geen significante verschillen. Kraanwater is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook milieuvriendelijker omdat het niet gebotteld, verpakt en vervoerd hoeft te worden. Het is zelfs bijzonder veilig omdat het regelmatig wordt gecontroleerd op schadelijke stoffen.
Volgende wijsheid: Water helpt tegen hoofdpijn.Dat kan je zeker proberen. Tegenwoordig hebben we vaak te maken met spanningshoofdpijn die wordt veroorzaakt door stress. Het drinken van een glas warm water of thee kan je helpen ontspannen.
Veel water drinken zorgt voor een betere huid.De huid heeft ook vocht nodig. Wanneer de huid meer vocht bevat, ziet deze er voller en voller uit. Hierbij is het vochtgehalte van de huid belangrijk. Dit werkt beter bij jongeren dan bij ouderen.
Maar water is overal water.Water is overal water, precies - en daarom de belangrijkste drank voor de mens. Er gaat niets boven gewoon water, met of zonder de moderne toeters en bellen. En normaal gesproken krijg je dorst als je te weinig drinkt.