Ruim vierhonderd kankerpatiënten zijn vorig jaar geopereerd in ziekenhuizen die te weinig ervaring hebben met die ingrepen. De patiënten liepen daardoor grotere kans op complicaties zoals bloedingen, achtergebleven kankerweefsel en zelfs overlijden.
Dat blijkt uit onderzoek van het
AD. "Uit onderzoek blijkt dat als artsen ingrepen vaker doen, er op de operatietafel minder misgaat. Zo hebben mannen na een prostaatkankeroperatie minder last van incontinentie en erectieproblemen als ziekenhuizen jaarlijks meer dan honderd ingrepen doen. Wanneer een ziekenhuis meer dan vijftig slokdarmkankeroperaties uitvoert, neemt de overlevingskans op lange termijn fors toe. Beroepsverenigingen, artsen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen hebben daarom ondergrenzen afgesproken, de zogenoemde operatienormen."
Maar niet ieder ziekenhuis houdt zich aan die normen en laat toch in patienten snijden door dokters met te weinig ervaring. Bij prostaatkanker (174 patiënten) en blaaskanker (120 patiënten) worden de afspraken het vaakst niet nageleefd.