Horrorvakantie: toerist loopt schaafwondje op in Turkije en sterft dagen later door vleesetende superbacterie

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 06 augustus 2024 om 11:09
8354dd56 53c3 11ef b7c4 c23dd6618485

Een onschuldig uitje in Turkije eindigde in een tragedie voor de 65-jarige Brit Philip Maile. Wat begon met een simpele val en een klein schaafwondje, mondde uit in een dodelijke infectie door een vleesetende bacterie, schrijft De Telegraaf.

Tijdens een dagtrip in het Turkse Ölüdeniz trapte Philip door een verrotte plank bij een waterval en schaafde hij zijn been. De goedlachse Engelsman bezocht samen met zijn vrouw Vanessa een apotheek voor advies. Hen werd verzekerd dat het veilig was om met een waterdichte pleister in de Egeïsche Zee te gaan zwemmen.

Razendsnelle verspreiding

Na enkele dagen begon Philips been echter zorgwekkend zwart en blauw te kleuren, en de verkleuring verspreidde zich snel. Philip werd met spoed naar een ziekenhuis in Antalya gebracht, waar een levensbedreigende infectie met de Vibrio vulnificus-bacterie werd vastgesteld.

Amputatie

Chirurgen probeerden de verspreiding van de bacterie te stoppen door zijn been boven de knie te amputeren. Helaas reageerde zijn lichaam slecht op de bloedvergiftiging. Zijn organen faalden één voor één vanwege sepsis. Zijn kinderen, die in allerijl waren overgevlogen naar Turkije, zaten aan zijn ziekenhuisbed toen hij overleed.

Vibrio vulnificus

De vleesetende Vibrio vulnificus-bacterie, die voorkomt in warm zeewater, kan via open wonden of besmette zeevruchten het lichaam binnendringen. Patiënten moeten direct behandeld worden met krachtige antibiotica, en soms zijn operaties nodig om dood weefsel te verwijderen. Elk uur vertraging bij de behandeling verhoogt het risico op overlijden door sepsis met circa twee procent.

Verbijsterd

Charlotte, Philips 32-jarige dochter, is nog steeds verbijsterd dat een klein krasje zulke verwoestende gevolgen kon hebben. "Het leek niet meer dan een schaafwond. Ik wil mensen niet bang maken om in zee te gaan, want het is een hele zeldzame reactie, maar toch." Ze waarschuwt mensen om niet in open water te zwemmen met open wondjes, hoe klein ook.

Crowdfunding

Om de hoge ziekenhuisrekeningen te kunnen betalen, is Charlotte een inzamelingsactie gestart. Ze heeft inmiddels 3000 pond opgehaald.