Iedereen lijkt wel rond te lopen met zo’n hippe Stanley tumbler. Water is gezond, maar weet dat er ook schimmels en bacteriën in jouw herbruikbare drinkfles zitten, die je keel en ogen irriteren. Zo hou je je waterfles schoon.
De meeste micro-organismen kunnen groeien in het rietje en het deksel van een drinkfles of -beker, omdat ze direct in contact komen met de vloeistoffen erin én met je mond. In je mondholte zitten ongeveer 700 verschillende bacteriestammen en mogelijk ook schimmels.
Een thermosbeker zoals de Stanley Cup heeft een speciale rubberen sluitplaat om het deksel goed te kunnen sluiten. In dat rubber kan door het vocht in de beker zwarte schimmel ontstaan. Als je deze schimmel binnenkrijgt, kan dat allerlei lichamelijke klachten veroorzaken: van keelpijn, hoestbuien, misselijkheid tot zelfs geïrriteerde ogen.
Het is belangrijk om drankjes niet te lang in de drinkbeker te bewaren, zodat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien. Ook water kan bederven. Schenk de beker iedere avond leeg en was hem af in warm water met wat afwasmiddel. Om zeepsopsmaak te voorkomen, is het handig om hiervoor een ongeparfumeerd afwasmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld van Neutral. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddelen, die kunnen ook een naar smaakje achterlaten. Laat de beker volledig drogen en zet hem altijd weg zonder deksel, zo krijgen bacteriën minder de kans om te groeien in de vochtige omgeving.
Zo’n snelle afwasbeurt is onvoldoende om bacterie- en schimmelvorming te voorkomen. Als je de beker regelmatig gebruikt, is het ook aan te raden om hem regelmatig intensief schoon te maken. Doe dit minstens eens per week, ook als je de beker niet zo vaak gebruikt. Voor een intensieve poetsbeurt maak je alle onderdelen van de beker los, zoals het deksel, het rietje en het afdichtrubber. Er zijn ook Stanley cups zonder rietje maar met een deksel die open klikt zodat je gemakkelijk kunt nippen. Maak ook hier alle onderdelen van los.
Maak een badje van water met een eetlepel baking soda of een flinke scheut schoonmaakazijn en laat alle onderdelen een uur weken. Zowel baking soda als azijn zijn effectief tegen micro-organismen. Wanneer u ze echter tegelijkertijd gebruikt, zullen de twee schoonmaakmiddelen elkaars werking op elkaar uitoefenen.
Na het weken kun je met een zachte (tanden)borstel alle onderdelen voorzichtig schoon borstelen. Concentreer je hierbij vooral op de rubberen afdichtring, de tuitbeschermer en (als dat er bij zit) het rietje, omdat hier makkelijk vocht in achterblijft. In het bijzonder aan de binnenkant van het rietje kan viezigheid zich ophopen. Gebruik een speciaal dun borsteltje voor rietjes om het vuil los te maken. Deze rietjesreinigers zijn onder andere online verkrijgbaar bij Bol.com.
Vettige melkresten? Neem je graag koffie met melk mee in je beker, laat de onderdelen dan weken in water met Attitude’s Nature Baby Dish Soap. Dit parfumloze afwasmiddel is ontworpen om effectief melkresten, vet en geurtjes te verwijderen uit babyflessen. Door de samenstelling is het ook zeer geschikt om de vettige barista melkresten van je latte te verwijderen.
Toch schimmel? Heb je ondanks als je poetswerk toch schimmel in de thermosbeker? Spray dan waterstofperoxide 3% op de onderdelen. Waterstofperoxide is ontsmettend en pakt schimmels effectief aan. Laat de waterstofperoxide 10 minuten inwerken en poets de schimmel weg met een zachte tandenborstel. Was vervolgens alle onderdelen goed af met water en afwasmiddel en droog ze af.
Vieze geur Sommige drankjes kunnen een sterke geur en zelfs smaak achterlaten in een thermos- of drinkfles. Ook als je de houder een tijd dicht heb gelaten met vloeistof erin, kan deze behoorlijk muf gaan ruiken. Je kunt dit verhelpen door hem te vullen met heet water en een eetlepel baking soda. Laat de beker een paar uur, het liefst de hele nacht, weken en spoel hem daarna om. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook kristalsoda (schoonmaaksoda) gebruiken. Kristalsoda is niet eetbaar, zoals baking soda, dus spoel de fles daarna minstens twee keer goed om met schoon water.