Honderden jongeren belanden jaarlijks in coma in het ziekenhuis na een avond met te veel drank. Ze lopen een alcoholvergiftiging op en kruipen niet zelden door het oog van de naald. In NOS Stories vertellen Bas (17) en Mike (17) over wat hen is overkomen.
De nu 17-jarige Bas werd dronken na een schoolfeest en een afterparty. "Het was heel gezellig. Ik dronk biertjes, shotjes, sterke drank. Ik had het volgens mij warm en denk dat ik op avontuur wilde, dus ik ging naar buiten", vertelt hij tegen de NOS. Hij liep een eindje tot hij struikelde en op de grond viel. Hij kwam niet meer overeind. "Ik heb uiteindelijk tweeënhalf uur bewusteloos in het gras gelegen."
Bas belandde in het ziekenhuis, waar hij in coma raakte en volgens de artsen op het randje van de dood balanceerde. "Daar ben ik heel erg van geschrokken. Ik ben blij dat ik nog leef."
De leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar om alcohol te mogen drinken heeft deels geholpen: minder jongeren drinken op die leeftijd, maar als ze drinken, nemen ze nog altijd veel te veel. Driekwart van alle minderjarige drinkers is bingedrinker, wat wil zeggen dat je binnen korte tijd minstens 5 glazen drinkt. Ook Mike, nog maar 14 jaar toen het misging, deed daar vrolijk aan mee. "Ik zat niet zo lekker in mijn vel, en het voelde als een moment om er even lekker uit te zijn," vertelt het meisje. Ze was een van de weinigen van haar leeftijdsgenoten die al weleens dronk. "Ik ging daarom drankjes inschenken voor iedereen. Bij elk drankje dacht ik: daar kan nog wel een extra shotje wodka bij."
Ze zou naar een feestje gaan, maar voelde zich door alle alcohol niet lekker. Haar vrienden durfden haar echter niet achter te laten en dus ging ze mee. "Ik ben op het feestje door mijn vrienden meteen naar de EHBO gebracht." Die belden direct een ambulance en haar ouders. "Vanaf dat moment is het allemaal een beetje vaag. Ik weet nog dat ik in een potje moest plassen en dat de dokters bloed prikten. Maar pas de volgende dag besefte ik wat er allemaal was gebeurd."
Veel drinken is slecht voor het minderjarige brein weten onderzoekers. "Als je jong bent, worden er allerlei verbindingen gemaakt in je hersenen. Daardoor leer je plannen, leren en ontwikkel je je geheugen," aldus neuropsycholoog Eduard Klapwijk. "Als je later die vaardigheden onderzoekt, zie je inderdaad dat jongeren die vroeg beginnen met veel drinken, slechter scoren op testjes die wat zeggen over hoe slim je bent."