Een salmonellavergiftiging is gevaarlijker dan je denkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de kans op darmkanker er fors groter door wordt. Het LUMC in Leiden onderzocht 30.000 mensen die een salmonellabesmetting opliepen en daarvoor bij de dokter terecht kwamen. Binnen deze groep kwam darmkanker drie keer zo vaak voor. "Dit is een belangrijke vinding. Even ter vergelijking: rood vlees eten geeft een 1,2 keer hoger risico op het krijgen van darmkanker, de salmonella-bacterie liefst 3 keer zo hoog,” aldus onderzoeker en hoogleraar Chemische Immunologie, Sjaak Neefjes van het LUMC. Hij herhaalt het onderzoek nu in Denemarken. Mocht hij tot dezelfde conclusie komen dan kan dat betekenen dat de screening die nu elke twee jaar plaats vindt bij mensen tussen de 55 en 75 jaar wordt uitgebreid. "Als ons onderzoek met een volgende groep kan worden bevestigd, dan kan dit ertoe leiden dat patiënten die deze ernstige voedselinfectie hebben gehad eerder worden uitgenodigd voor een screening." Een salmonellavergiftiging ontstaat vooral door kip of eieren niet lang genoeg te verhitten.