Meer
koffie drinken zou kunnen helpen om schade aan de lever ten gevolge van te vet eten en overmatig alcoholgebruik te voorkomen. Dat blijkt uit een overzichtsstudie van de Britse Southampton University. De onderzoekers analyseerden gegevens van 9 eerdere studies met in totaal meer dan 430.000 deelnemers. Bij 1990 van deze deelnemers werd levercirrose vastgesteld. Uit de resultaten bleek dat het drinken van twee extra koppen koffie per dag samenging met 43% minder kans op levercirrose. Levercirrose kan dodelijk zijn en tot nu toe is er nog geen effectieve behandeling voor. De medicatie die voorgeschreven wordt onderdrukt de symptomen, maar leidt niet tot genezing. Op één na studie na werd een significante reductie van het ontstaan van cirrose vastgesteld als er meer koffie werd gedronken. Als je nooit koffie drinkt, zorgt het drinken van 1 kopje per dag al tot een 22% lager risico op het ontstaan van cirrose. Met twee kopjes extra daalde het risico met 43%. Met drie kopjes trad een daling van 57% op en met 4 kopjes 65%. Daarnaast waren er nog een aantal opmerkelijke bevindingen. In één studie werd bijvoorbeeld een sterker verband gevonden tussen het drinken van koffie en het verminderde risico op levercirrose met filterkoffie dan met gekookte koffie, zoals Turkse koffie. Een beperking van het onderzoek is dat er wel rekening gehouden werd met het alcoholgebruik, maar niet met andere risicofactoren, zoals obesitas en diabetes. Uit de resultaten mag je uiteraard niet concluderen dat je door het drinken van lattes met veel suiker en slagroom een leverziekte kan voorkomen. Ook is nog niet duidelijk welke bestanddelen van koffie van invloed zijn op de kans om levercirrose te krijgen.