In Nederland zijn we al lang zorg aan het afschalen, zoals we uitstel ietwat eufemistisch noemen. In België is dat nu ook aan de hand. "De situatie is bijzonder ernstig."
Gisteravond verspreidde het Hospital & Transport Surge Capacity Comité, het overlegorgaan van de Belgische overheid, de ziekenhuizen en de experts, een brief onder alle ziekenhuizen waarin ze vragen om uitstelbare activiteiten die gebruik maken van intensieve zorg, klassieke ziekenhuisopnames die geen gebruik maken van intensieve zorg en chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg, uit te stellen. Noodzakelijke ingrepen en behandelingen zoals chemotherapie of dialyse mogen wel gewoon doorgaan, zegt het comité.
Momenteel liggen er 3.750 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen en 780 op de ic. Ter vergelijking: in Nederland liggen er nu 595 covid-patiënten op de ic, terwijl Als er niets verandert, zal rond 10 december de kaap van 1.000 coronapatiënten op de ic worden bereikt. “In het worst case scenario zal er naar het buitenland worden gekeken om medische krachten naar ons land over te brengen”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Waar dat personeel vandaan moet komen? “Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn al geen optie, want ook daar liggen de ziekenhuizen vol. Niemand ziet dit graag gebeuren, maar de situatie is bijzonder ernstig.”
Ook in België is code zwart dichtbij. Professor Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde en uroloog aan het UZ Gent, schreef gisteren op Twitter: “ICU-bedden Oost- en West-vlaanderen vol, triage is vanaf nu aan de orde."