Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) in Bilthoven heeft een primeur: ze zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat standaard kunstmatige intelligentie (AI) gaat inzetten bij het opsporen van borstkanker.
Het slimme algoritme gaat zijn best doen om mammogrammen te beoordelen – de bekende röntgenfoto's die van de borstpartij worden gemaakt. Volgens Marjolein de Jong, bestuurder van het AMZ en voormalig oncologisch chirurg, is dit een “grote kans” voor patiënten, radiologen en de hele zorgsector.
Samenwerking tussen radioloog en AI
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat AI borstkanker vaak eerder en nauwkeuriger opspoort dan radiologen met het blote oog kunnen doen. De Jong benadrukt bij BNR dat AI “wat dat betreft net zo goed als een radioloog is”, omdat het “heel consistent is in hoe ze het oordeel geven”. Met andere woorden: AI kan een flinke steun in de rug zijn voor radiologen om ervoor te zorgen dat er geen diagnose over het hoofd wordt gezien en borstkanker sneller wordt ontdekt. De samenwerking tussen radioloog en AI is volgens De Jong “ijzersterk”.
AI als assistent, niet als vervanger
Maar wees niet bang, radiologen: AI neemt jullie baan niet over. De Jong stelt ze gerust door aan te geven dat de technologie puur ondersteunend is. “Eigenlijk krijgt de radioloog extra hulp van AI om een aanvullend oordeel te geven over het werk dat ze doen.” De AI-software, die getraind is met jarenlange menselijke ervaring en kennis van mammogrammen, komt al vroeg in het proces in actie om de kans op vroege ontdekking te vergroten. Maar uiteindelijk is het nog altijd de radioloog die de knoop doorhakt.
Technologische impact
Het inzetten van AI is volgens De Jong “een logische volgende stap”. Radiologen willen namelijk de kans dat ze iets missen, “zo klein mogelijk houden”. Bij het AMZ zien ze AI dan ook niet als een bedreiging, maar juist als een kans. De impact van deze technologie reikt verder dan alleen de patiënt en de radioloog. De ziekenhuisbestuurder ziet het als een doorbraak voor de gehele zorgsector. Vroegtijdige opsporing van borstkanker betekent minder zorglast, lagere kosten en een betere behandeling voor patiënten. “We moeten niet aarzelen om AI te omarmen binnen de zorg”, aldus De Jong, mits “het al heeft aangetoond van meerwaarde te zijn”.