Producenten leverden zelf tekst aan voor EU-advies omstreden onkruidverdelger glyfosaat

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 17 september 2017 om 10:13
welingelichtekringen header 1

Ook Europees Parlementslid Bart Staes (Groen), betrokken bij het glyfosaatdossier, is boos. "Dit zou elke democraat kwaad moeten maken. De macht van kapitaalkrachtige bedrijven als Monsanto om regelgeving, wetgeving en ook wetenschappelijk onderzoek en Europese procedures naar hun hand te zetten, is echt enorm."

De Europese Commissie wil opnieuw een vergunning van tien jaar verlenen voor gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. In het onderzoek waarop de vergunning is gebaseerd zijn echter letterlijke teksten van de producenten van het middel overgenomen. Er rijzen nu twijfels over de onafhankelijkheid van de studie.

Glyfosaat, bekend onder de merknaam Roundup van producent Monsanto, werd onlangs nog door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' geclassificeerd, maar de EU komt tot een andere conclusie. Niet gek: De literatuurstudie waarin is beoordeeld welke studies betrouwbaar zijn werd uitgevoerd door de ‘Glyphosate Task Force’, het verbond van de glyfosaatproducenten, waaronder Monsanto en Bayer. Zij hebben er uiteraard alle baat bij het middel zo onschadelijk mogelijk voor te stellen. Het is aan het Europees Voedselagentschap EFSA om het aangeleverde rapport grondig te analyseren.

Maar uit een tekstvergelijking blijkt nu dat de conclusies van de Glyphosate Task Force letterlijk werden overgenomen als het gaat over de mogelijke effecten van glyfosaat op ons DNA, op de voortplanting en over de vraag of het kanker veroorzaakt. Dat zijn juist de cruciale punten waarom het middel zo ter discussie staat.

Kritiek Peter Clausing, een Duitse toxicoloog die in opdracht van de ngo Pestizid Aktions-Netzwerk alle EFSA-documenten rond glyfosaat heeft doorgenomen, zegt in Vlaamse krant De Standaard dat het ‘in theorie’ geen probleem vormt dat de industrie een overzicht maakt van de wetenschappelijke literatuur. "Maar in mijn analyse werd wel duidelijk dat de overheden niet op een degelijke manier zijn nagegaan of dat overzicht ­volledig is. Er zijn bijvoorbeeld belangrijke wetenschappelijke papers niet opgenomen over een bepaald mechanisme waarmee glyfosaat kanker kan uitlokken."

Bron(nen): De Standaard