Er zijn de laatste twee jaar flink meer abortussen uitgevoerd dan in veertig jaar tijd. Tegelijkertijd daalt het gebruik van de pil. Rutgers' onderzoek toont aan dat veel vrouwen de kans dat ze zwanger raken onderschatten.
Patty van der Heijden, gynaecoloog in het Anna Ziekenhuis, zegt dat jonge vrouwen steeds meer moeite hebben met de pil en het spiraaltje. Ze gebruiken condooms of gebruiken natuurlijke anticonceptiemethoden, zoals een app waarmee ze bijhouden wanneer ze vruchtbaar zijn – een onbetrouwbare manier om een zwangerschap te voorkomen.
Abortusarts Raïna Brethouwer ziet bijna wekelijks de gevolgen, zegt ze tegen De Volkskrant. Vrouwen die stomverbaasd zijn dat ze zwanger zijn: ‘Terwijl de app had aangegeven: je bent vandaag niet vruchtbaar.’
Vorig jaar werden meer dan 39.000 zwangerschappen onderbroken, het hoogste aantal sinds abortus in 1984 legaal werd. Dat is 27 procent meer dan in 2021.
Het zijn vooral de relatief jonge vrouwen – ‘onder de 28’, zegt Brethouwer – die de mogelijkheid dat ze zwanger raken als gevolg van die methode niet eens overwogen lijken te hebben. ‘De schok is gigantisch. Het geeft veel stress.’
Uit een onderzoek onder vrouwen die een abortus wilde van Rutgers - het onafhankelijke expertisecentrum seksualiteit - blijkt dat weerzin tegen hormonen een rol speelt.
Ruim 40 procent van de vrouwen gebruikte in de maand voordat ze zwanger werden geen methode om een zwangerschap te voorkomen, blijkt uit de resultaten. Dat is niet nieuw: uit eerder onderzoek komt een vergelijkbaar percentage.
Van de vrouwen die geen anticonceptie gebruikten, gebruikte 32 procent een app om bij te houden wanneer ze vruchtbaar waren, of hun temperatuur te meten. Ongeveer 32 procent had een condoom gebruikt. Sommige vrouwen gebruikten de pil (16 procent) of het koperspiraal (6 procent)
.