De medicijntekorten in ons land slepen al jaren voort. Vorig jaar maakten 5 miljoen mensen mee dat hun medicijn op was bij de apotheek. Een groep die daar veel last van heeft, zijn zwangere vrouwen, blijkt uit
onderzoek van RTL Nieuws.Zij kampen vaak met hoge bloeddruk of extreme misselijkheid (HG). Hoogleraar verloskunde Rebecca Painter vermoedt dat sommige vrouwen zelfs hun zwangerschap hebben afgebroken, omdat ze zo misselijk waren en er geen medicijn beschikbaar was. "Ik snap dat vrouwen radeloos worden als het medicijn dat ze helpt er niet is", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Veel vrouwen moeten worden opgenomen omdat ze zóveel moeten braken dat ze te weinig vocht binnenkrijgen."
Te vroeg bevallen
Daarnaast heeft zo'n 10 procent van de zwangere vrouwen last van hoge bloeddruk, terwijl er maar drie middelen geschikt zijn voor wie een kind in de buik heeft: labetalol, nifedipine en methyldopa.
Vooral labetatol is nauwelijks verkrijgbaar, merkt Rebecca Painter in het Amsterdam UMC. "En dat is gelijk een probleem. Ik heb als gynaecoloog niet de keuze uit honderd alternatieven. Als de bloeddruk te hoog wordt, dan is het gewoon niet meer veilig en moet de vrouw soms te vroeg bevallen."
Gynaecoloog Wessel Ganzevoort van het Amsterdam UMC is ook bezorgd. "Als er straks meerdere medicijnen niet zijn, moeten vrouwen met hoge bloeddruk en vroege zwangerschapsvergiftiging misschien al met 28 weken bevallen. Dat is echt heel erg vroeg met veel risico's voor moeder en vooral ook het kind. Elke week verder in de zwangerschap in die fase is een halvering van de sterfte van de pasgeborene. Gelukkig hebben we dit nog niet aan de hand gehad maar ik ben wel bang dat dit gaat gebeuren."