Bij de Japanner kun je niet alleen sashimi van zalm of tonijn bestellen, maar ook steeds vaker van rauwe kip. Maar we hebben toch altijd geleerd dat je kip juist goed moet doorbakken, vanwege gevaarlijke bacteriën? Toegegeven, de kipstukjes wordt niet helemaal rauw geserveerd. Ze worden meestal nog zo'n 10 seconden gebakken en om besmetting te voorkomen, gebruiken koks alleen de kippenborst. Daar zouden relatief weinig bacteriën in zitten. Maar Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, is onverbiddelijk: "Het is niet verstandig om kip te eten die niet helemaal gaar is. Op rauwe kip en gevogelte kunnen nu eenmaal ziekteverwekkers voorkomen," stelt ze tegen RTL Nieuws. "Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagde weerstand brengt het eten van kip, al is het maar voor een deel besmet, het risico met zich mee dat je er flink ziek van kunt worden", zo besluit Schutte. Restaurants die kipsashimi serveren, beweren dat ze alleen werken met kleine kippenboeren, waardoor de kip verser zou zijn en minder snel besmet, maar ook dat maakt de sushi niet veilig. Het Voedingscentrum raadt aan om kip goed te blijven bakken.