Mensen die gedurende meerdere generaties (meestal) vegetarisch eten, hebben veel meer kans op een genetische mutatie die ze gevoelig maakt voor chronische ontstekingen. En dat kan het risico op
kanker en
hart- en vaatziekten vergroten. Onderzoekers van de Cornell University gaan ervan uit dat de mutatie bij vegetariërs optreedt om het gemakkelijker te maken om essentiële vetzuren uit planten te kunnen absorberen. Maar de mutatie kan ook de productie van arachidonzuur vergroten, waarvan bekend is dat het verband houdt met ontstekingsziekten en kanker. In combinatie met een dieet dat rijk is aan plantaardige oliën - zoals zonnebloemolie - verandert het gemuteerde gen vetzuren veel sneller in het gevaarlijke arachidonzuur. Dit zou kunnen verklaren waarom vegetariërs bijna 40 procent meer kans hebben op darmkanker dan vleeseters, zoals uit eerder onderzoek is gebleken. Dat was een opmerkelijke bevinding aangezien het eten van rood vlees het risico op darmkanker verhoogt. Bovendien belemmert de mutatie ook de productie van omega-3 vetzuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Plantaardige oliën bevatten meer omega-6 vetzuren die veel minder gezond zijn. De onderzoekers bevelen dan ook aan om plantaardige oliën te gebruiken, die weinig omega-6 vetzuren bevatten, zoals olijfolie.