Vegetariërs denken dat ze door enkel geen
vlees te eten al erg gezond leven. Niet voor niets blijkt uit vele onderzoeken dat vegetariërs langer leven dan vleeseters. Maar er zit een addertje onder het gras. Het hangt er logischerwijs van af waarmee je vlees vervangt en wat je verder eet en drinkt. Cardiologen waarschuwen dat een vegetarisch
dieet net zo slecht voor je is als je daarbij veel suiker en bewerkt voedsel consumeert. De onderzoekers bestudeerden drie groepen van in totaal tienduizenden medische professionals. Een deel was vegetarisch, maar at veel bewerkt voedsel, een deel at gezond, maar af en toe vlees en een derde groep at geen vlees en alleen volkoren granen en groenten en fruit. De grootste kans op hartziekten had de vegetarische groep die daarnaast veel suikers en bewerkte producten at. Af en toe vlees eten had geen effect op de hartgezondheid. Eerder onderzoek benadrukte vooral dat een vegetarisch dieet op zichzelf al bescherming biedt tegen hartziekten, maar dat is niet zo. "Het is cruciaal om te kijken naar de kwaliteit van de rest van het dieet," aldus de onderzoekers. Wie vlees bijvoorbeeld vervangt door veel zoutere, bewerkte alternatieven is slechter af dan wie af en toe een stukje kip eet.