Het is al een tijdje populair: clean eating. Het
dieet draait om puur, onbewerkt voedsel dus veel groenten en fruit, weinig pakjes, zakjes en suiker. Klinkt goed, zou je denken. Toch valt er volgens wetenschappers een heleboel af te dingen op deze eetgewoonte. Het is een van de grootste voedseltrends van deze eeuw. Clean eating wordt gepromoot door een groot deel van alle foodbloggers en health freaks, maar zoals vaak met dit soort dieethypes is er niet of nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor het nut ervan. Veel clean eaters eten niet alleen weinig suiker en veel groenten, fruit en volkoren producten, ze vermijden vaak ook gluten, alcohol, zout, vlees en melkproducten zonder dat daar een reden voor is. Zo ontstaat een rigide leefstijl, waaraan weinig plezier valt te beleven. Bovendien hebben de volgers ervan continu het gevoel te falen en worden ze niet zelden veel te dun. In ontkracht diëtiste van het Londense King's College Sophie Medlin de claims van clean eating: Allerlei bloggers claimen dat hun dieet hen heeft genezen van vervelende chronische aandoeningen. Meestal gaat het om onduidelijke ziektes waarover weinig bekend is, zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom en prikkelbare darmsyndroom. Er is echter geen enkel bewijs dat clean eating daar tegen helpt. Waarschijnlijk gaat het om een placebo-effect. Veel foodbloggers zeggen dat ze depressief waren voor ze met hun nieuwe dieet begonnen. Door clean eating gingen ze zich echt gelukkig voelen en zaten ze veel lekkerder in hun vel. Dat komt waarschijnlijk vooral doordat ze een paar kilo afvielen en zich daardoor mooier voelden, want er is veel gedaan naar de relatie tussen dieet en geluk, maar daar is nooit veel uitgekomen. Mogelijk verbetert het aminozuur tryptofaan het humeur, maar daar krijg je bij clean eating nu juist weer weinig van binnen. Wie zich aan de strikte regels van het dieet houdt zal best wel gewicht verliezen, alleen gaan veel foodbloggers daar nogal ver in. Met vetpercentages van rond de 15 procent bevinden ze zich in de gevarenzone. 10 tot 13 procent is minimaal om ons immuunsysteem en hormoonniveau op peil te houden. Je darmen worden niet bijzonder blij als je suiker, gluten en granen laat staan. Suiker wordt prima verteerd en heeft weinig invloed op je spijsvertering. De meeste mensen kunnen gluten prima verdragen en granen zorgen juist voor goede darmbacteriën. Het lijkt zo te zijn dat de antioxidanten in groente en fruit helpen om tegen te gaan, maar daar heb je ook veel goede eiwitten voor nodig. Clean eating kan zo de gunstige effecten van antioxidanten weer ondermijnen. De detox is nog zo'n dieettrend die maar niet wil verdwijnen. Je lichaam heeft niets aan een detox. Je lever en je nieren zijn daar altijd al mee bezig. Clean eaters die hun dieet voor een periode aanraden, omdat het ontgiftend zou werken, kramen dus onzin uit. Hieronder een lijstje met gezondheidsclaims die wetenschappelijk wel en niet zijn aangetoond: