Waarom het strand een stuk veiliger is dan je kantoor of een café

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 19 mei 2020 om 11:57
hh 410395245

Virologen komen er steeds beter achter hoe de meeste mensen besmet zijn geraakt. De theorie dat besmetting enkel plaatsvindt na direct contact met het virus op een object of via relatief grote speekseldruppels die vrijkomen bij niezen of hoesten, staat onder druk.

En er komt meer aandacht voor de wijze waarop het virus zich kan verplaatsen: in piepkleine druppeltjes door de lucht. En die druppeltjes blijven in een matig geventileerde binnenruimte, of een binnenruimte waar veel mensen verblijven, langer in stand dan buiten, waar de verdunning veel sneller gaat.

Want, en dat is ook van belang, het gaat er niet om te voorkomen dat je ook maar één virusdeeltje binnenkrijgt (al is dat natuurlijk het beste), maar om het vermijden van voldoende virusload om je ziek te maken.

Erin Bromage, hoogleraar biologie aan het prestigieuze Dartmouth College in de Verenigde Staten, trekt veel aandacht met zijn stelling dat vrijwel alle besmettingen binnen lijken plaats te vinden. Hij raadt sterk af in ruimtes te zijn waar veel mensen zijn, die praten, lachen of - erger kan niet - zingen. Afstand houden is mooi, maar niet genoeg. “De locatie waar je je bevindt en de hoeveelheid tijd die je daar doorbrengt zijn minstens even belangrijk”

"In grotere ruimtes met betere ventilatie of buitenshuis wordt de concentratie van het virus verdund in het grotere volume lucht. Hoe lager de virusbelasting in de lucht, hoe langer u in die omgeving kunt blijven voordat u een besmettelijke dosis krijgt.

"Emissie van minidruppels heeft deze volgorde. Luid praten geeft minder druppels dan zingen. Niezen stoot het meest uit. Met hoe meer kracht een geluid je mond verlaat, hoe meer minidruppeltjes worden uitgestoten en hoe verder ze reizen.

Bron(nen): CNN HLN