Zout, in Nederland strooien we er kwistig mee in het rond en we weigeren in te zien hoe ongezond het eigenlijk is. Als we ons aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zouden houden, stierven er 1.500 mensen minder per jaar. Een Nederlandse man eet gemiddeld 9 gram zout per dag, een vrouw 7,5, terwijl dagelijks 6 gram echt het absolute maximum is. "Het kleine beetje zout dat je nodig hebt, krijg je al binnen als je alleen voedsel regelrecht uit de natuur eet", zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hartziekten aan Wageningen University. "In voedsel zoals groente, vlees en melk komt van nature een piepklein beetje zout voor. Dat is meer dan genoeg."
Aan het supermarktvoedsel dat wij verorberen, is nog een heleboel zout extra toegevoegd. Brood, bewerkte vleesproducten en kaas zijn de grootste boosdoeners. "Als je meer zout eet dan je nodig hebt, dan plas je dat uit. Dat regelen de nieren. Als je jong bent, kunnen je nieren dat nog aan. Maar als ze je hele leven lang onder druk staan, gaat op den duur je bloeddruk ontsporen. Het zorgt voor een hoge kans op een hersen- of hartinfarct", aldus Geleijnse.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzocht dat als alle volwassenen de komende twintig jaar niet negen, maar zes gram zout per dag gaan eten, er per jaar 1.500
Nederlanders minder overlijden. Dat is meer dan twee keer zoveel als het aantal jaarlijkse verkeersdoden. Het scheelt bovendien 6.000 hartinfarcten, beroertes en gevallen van hartfalen per jaar.
Volgens Geleijnse is de totale gezondheidswinst even groot als wanneer alle mensen met overgewicht vijf procent zouden afvallen, of als de helft van de rokers voortaan van de sigaretten afblijft.