Vis zit vol omega 3-vetzuren en gezonde eiwitten. Niet voor niets luidt het advies om minimaal een keer per week vis te eten. Maar hoe zit dat eigenlijk met schaal- en schelpdieren? Een mooie zeevruchtenpasta of -salade als vervanger voor een visgerecht, dat kan prima, maar een visje is wel iets beter. Daar zitten namelijk veel meer van die goede vetzuren in dan in schaaldieren en die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vooral zalm, haring en makreel zitten barstensvol omega 3, meldt de Harvard Medical School. Daar staat tegenover dat schaal- en weekdieren, en dan met name mosselen, octopus en kreeft, een uitstekende bron van eiwitten zijn en dat de dieren wat calorieën betreft vergelijkbaar zijn met vis. Maar waar beide typen voedingsmiddelen cholesterolverlagend kunnen werken, geldt dat niet voor garnalen en gefrituurde calamari. Vis zou bovendien meer vitamines A, D en B12 bevatten. Al met al is vis dus een iets gezondere keus, maar voor de afwisseling zijn schaal- en schelpdieren een gezond en lekker alternatief.