Mensen die besmet zijn met het hiv-virus moeten nu nog een leven lang medicijnen slikken om het virus onder controle te houden. Maar dankzij een studie van Belgische wetenschappers is definitieve genezing een stap dichterbij.
Wie besmet is met hiv houdt altijd een restvirus in zijn lichaam. Dat bevindt zich niet op één plaats of in één orgaan. “HIV verschuilt zich in specifieke immuuncellen in het lichaam en blijft zo onder de radar”, zeggen onderzoekers dr. Marie-Angelique De Scheerder en prof. dr. Linos Vandekerckhove van de UGent.
“Wanneer een patiënt stopt met aidsremmers kan het virus vanuit deze cellen terugkomen en zorgen voor een opflakkering van het virus, de virale rebound,” aldus de wetenschappers. “In tegenstelling tot wat men tot op heden dacht heeft ons onderzoek aangetoond dat immuuncellen die veel delen mede verantwoordelijk zijn voor het virale reservoir. We tonen aan dat de virale rebound afkomstig kan zijn uit verschillende celtypes en lichaamsdelen, zoals bloed, lymfeklieren en darmweefsel.”
Het is een wetenschappelijke doorbraak van formaat, die het huidige hiv-onderzoek een flinke stap vooruit helpt. Wereldwijd zijn zo'n 37 miljoen mensen besmet met hiv. Ongeveer hetzelfde aantal is sinds de ontdekking van aids in 1981 aan de ziekte overleden.