Stenen met 'helende krachten' zijn een trend in de wellnesswereld. Was het ooit een rariteit in de esoterische scene tegenwoordig is het een miljardenindustrie. Maar weinigen weten dat stenen als agaat, rozenkwarts of amethist onder erbarmelijke omstandigheden worden gedolven in mijnen in straatarme landen. The Guardian schreef erover.
Aan de stenen worden magische krachten toebedeeld. Je zou er energie van krijgen, rust door vinden of zelfvertrouwen, zo valt te lezen in Happinez. Ze zouden helpen tegen allerhande kwaaltjes. Het zijn gewoon stenen dus dat kan helemaal niet, maar toch zijn ze razend populair. Op Instagram zijn er tientallen miljoenen foto's met hashtags als #crystals en #healingcrystals. Tijdschriften noemen de helende stenen al een paar jaar dé trend op wellnessgebied.
LevensgevaarlijkZe vertellen er niet bij dat veel van de kristallen afkomstig zijn uit Madagaskar, een van de armste landen ter wereld. Edelstenen en waardevolle metalen waren het snelst groeiende exportproduct van het land. De uitvoer steeg tussen 2016 en 2017 met 170 procent tot 109 miljoen dollar. Het 25 miljoen inwoners tellende eiland staat nu gelijk aan veel grotere landen als India, Brazilië en China als belangrijke kristallenexporteur in de wereld. Maar in het arme land is weinig gemechaniseerd en dus wordt het overgrote deel van de stenen met de hand uit de grond gehaald. Mensen riskeren hun leven door in de mijnen op zoek te gaan naar de gewilde stenen.
1 dollar per dag"Ik was geschokt. Je ziet mensen vier, vijf kilometer lang stenen sjouwen van vijftig, zestig kilo. Dat doen ze twee of drie keer op een dag en dan verdienen ze 1 dollar. Soms kun je je niet voorstellen hoe ze dat kunnen volhouden," aldus Liva Marc Rahdriaharisoa in The Guardian. Hij is directeur van Madagascar Specimens dat jaarlijks 65 ton kristallen exporteert. Er is weinig tot geen regelgeving voor het delven van de edelstenen. De mensen die het werk doen hebben het geld hard nodig. Volgens de Wereldbank leeft 80 procent van de mensen buiten de steden van Madagaskar onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. Ook al verdienen ze weinig en doen ze levensgevaarlijk werk onder de grond, het is hun enige kans.
De stenen komen ondertussen terecht in esoterische winkeltjes, op hippiemarkten, in souvenirshops of bij spirituele genezers. De mensen die ze kopen zeggen vaak begaan te zijn met de wereld en de natuur. Liever horen ze niets over de herkomst van die 'helende' kristallen, maar fantaseren ze verder over een wereld die beter wordt door 's avonds een steen op je nachtkastje te leggen.
Bron(nen): The Guardian