Honderden jaren oud worden, wie tekent er niet voor? Zeker als de ouderdomskwaaltjes dan achterwege kunnen blijven. Dat is niet zo ver weg als het lijkt. "Wij gaan het nog meemaken dat we
veroudering kunnen terugdraaien," denkt verouderingsbioloog Peter de Keizer. Samen met hoogleraar gerontologie Andrea Maier en human enhancement-filosoof Laurens Landeweerd bespreekt hij in
HP/De Tijd de stand van zaken.
Verjongingskuur De Keizer heeft onlangs in het Rotterdamse Erasmus MC een spectaculair verjongingsmiddel ontdekt. Toen hij het op muizen testte, zag hij dat de bejaarde dieren weer veel beweeglijker werden, hun jeugdige haren terugkregen en dat sommige organen beter gingen functioneren. Maier zei vorig jaar in Zomergasten al dat ouderdom een
ziekte is die op termijn te genezen moet zijn.
De twee doen daar nog een schepje bovenop door te stellen dat het niet lang meer duurt voor er middelen zijn die veroudering terugdraaien. De Keizer: "Er is een aantal vakgebieden waar heel veel gebeurt en binnen een generatie komen daarvan toepasbare middelen op de markt, daarvan ben ik overtuigd.” Mayer vult aan: “Die worden nu al getest.”
De Keizer: “Ja, en het is misschien nog niet ideaal, maar het gaat echt wel komen. Het is naïef om te denken dat dat niet komt. Er zijn nu aardig wat middelen op de markt om ofwel cellen die beschadigd zijn op te ruimen, ofwel die schade zelf weer te verwijderen. Als dat er is, dan kun je de problemen weer een stuk terugdraaien. Nogmaals, ik denk dat het binnen één generatie toepasbaar wordt.”
Onderlinge verschillen Maar het is niet eenvoudig. Maier: “Een moeilijkheid is dat mensen onderling meer van elkaar verschillen dan muizen. Dus van al die antiverouderingsmiddelen die nu in aanmaak zijn, zou je de ene persoon meer van het middel a moeten geven, en de andere meer b of c. Afhankelijk van wat bij jou goed gaat of misgaat, door je genenpatroon bijvoorbeeld, pas je de middelen aan.”
Maier vervolgt: "We weten nu al op heel jonge
leeftijd wie er versneld verouderen en wie er minder snel verouderen. Zelfs aan het uiterlijk kunnen wij al zien: die heeft een snelle veroudering. En daar moet je op ingrijpen. En dan is de vraag: krijgen alleen degenen die sneller verouderen een middel, of ga je de mens an sich tackelen, omdat iedereen veroudert. Veroudering is een ziekte van honderd procent prevalentie.”
De professor schrijft in haar boek Eeuwig houdbaar dat je op basis van je netvlies kan zien of iemand snel veroudert. “Ja dat heet een ‘retina-foto’. Op jonge leeftijd kun je al zien of iemand snel of langzaam veroudert. Zo’n foto heeft grote voorspellende waarde voor hoe lang iemand zal leven. En op basis daarvan kun je vervolgens je gedrag aanpassen.”
Sporten Vooral Maier is een groot voorstander van preventie. “Het gekke is dat wij nu ook een manier weten waarmee we veroudering kunnen vertragen, namelijk door er een goede levensstijl op na te houden. Dus die pil is er al! We weten dat je met een goede levensstijl vijftien jaar langer leeft. Niet te veel alcohol, niet roken, en vooral: bewegen."
Ze sport elke dag en doet met name krachttraining. Keizer: “Er zijn studies gedaan waarbij ze bejaarden een maand lang een duurloopprogramma hebben laten volgen versus krachttraining. En degenen die krachttraining hadden gedaan, waren echt gezonder. Dus het is niet zozeer uithoudingsvermogen, maar veeleer spieropbouw die veroudering tegengaat.”