Zo herken je hepatitis A, en hoe gevaarlijk is het eigenlijk?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 15 januari 2025 om 14:00
anp 517419581

Het is flink schrikken voor klanten van Albert Heijn: door het eten van bevroren blauwe bessen kun je hepatitis A oplopen. Volgens het RIVM zijn daardoor mogelijk honderden mensen besmet geraakt met het virus. Maar wat is hepatitis A eigenlijk, en hoe herken je het?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Er zijn verschillende manieren om besmet te raken: via vervuild water, medicijnen, of overmatig alcoholgebruik, maar ook via voedsel dat niet schoon is. Denk aan rauw vlees, schaal- en schelpdieren, of ongewassen groente en fruit. En ja, helaas vallen de blauwe bessen nu ook in die laatste categorie.

Slechte hygiëne

Volgens Albert Heijn zijn de besmette bessen afkomstig van een fabrikant in Polen. Het RIVM vermoedt dat gebrekkige hygiëne tijdens het verpakken de boosdoener is. Het hepatitis A-virus komt uitsluitend bij mensen voor en verspreidt zich via ontlasting, stelt het RIVM. Een pijnlijke conclusie volgt: "Het is waarschijnlijk dat een bessenplukker zijn handen niet goed heeft gewassen na een toiletbezoek”, aldus een woordvoerder.

Hoe herken je hepatitis A?

Hepatitis A kan zich sluipend manifesteren. Sommige mensen merken er nauwelijks iets van, maar anderen krijgen wél klachten. Huisarts Rutger Verhoef legt uit dat vooral geelzucht – een gelige huid – een duidelijke waarschuwing is. “Dan weet je dat er iets niet goed zit”, zegt hij tegen Libelle. Andere symptomen zijn vermoeidheid, lichte koorts, buikpijn en misselijkheid.

De ziekte duurt meestal niet langer dan zes weken, maar de vermoeidheid kan langer aanhouden. Tot nu toe zijn twaalf mensen ziek geworden door de besmette bessen van Albert Heijn, meldt het RIVM. Voor twee van hen was de situatie zo ernstig dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Maar het instituut houdt rekening met veel meer besmettingen, mogelijk enkele honderden.

Niet zonder risico

Hoewel hepatitis A in veel gevallen mild verloopt, is de ziekte niet zonder risico’s. Wereldwijd overlijden er volgens de WHO dagelijks bijna drieduizend mensen aan de gevolgen van hepatitis.

Voor sommige mensen kan het virus zelfs levensbedreigend worden. Huisarts Verhoef waarschuwt: “Wie last heeft van chronische hepatitis, kan uiteindelijk cirrose of zelfs leverkanker krijgen en daaraan overlijden.” Gelukkig is de ziekte behandelbaar. Verhoef benadrukt daarom het belang van snel handelen: “Wees er op tijd bij wanneer je geelzucht ontwikkelt.”

Voorkomen is beter dan genezen

De uitbraak rond de blauwe bessen onderstreept hoe belangrijk hygiëne in de voedselketen is. Voor consumenten geldt: was groente en fruit altijd grondig, ook als het om biologische of diepvriesproducten gaat.

Bron: Libelle