SEOUL (ANP/AFP) - Uit protest tegen aangekondigde hervormingen in medische opleidingen heeft in een paar dagen tijd in Zuid-Korea ruim 70 procent van de beginnende artsen ontslag genomen. De ziekenhuizen zitten opeens zonder voldoende artsen. Circa 8800 jonge artsen nemen ontslag en bijna 8000 van hen zijn ook meteen niet meer op hun werk verschenen, aldus Zuid-Koreaanse media.
Defensieminister Shin Won-sik heeft de militaire hospitalen opdracht gegeven burgers te behandelen en meer medisch personeel te werven. De militaire ziekenhuizen moeten ook eerste hulp gaan geven aan iedereen die dat nodig heeft.
De jonge artsen verzetten zich tegen plannen van de regering om veel meer artsen te werven en op te leiden, omdat de bevolking sterk vergrijst. De regering heeft laten weten dat ze niet buigt voor de protesten. De hervorming van de opleidingen voor artsen is noodzakelijk volgens de regering. Ze dreigt aanstichters van deze massale protestactie op te sporen en te arresteren.
De regering wil jaarlijks 65 procent meer mensen toelaten tot medische opleidingen. De jonge artsen vrezen dat dit ten koste zal gaan van hun inkomen en hun status. Er zijn in Zuid-Korea in vergelijking tot andere westerse economieën weinig artsen, 2,6 per duizend inwoners. Dat is minder dan in veel andere ontwikkelde landen. Zuid-Koreaanse artsen behoren tot de best betaalde artsen in de landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Ze hebben in Zuid-Korea bovendien maatschappelijk gezien een erg hoge status. Om in aanmerking te komen voor medische opleidingen om arts te worden moet een kandidaat een speciaal examen afleggen.