Steeds meer mensen beginnen hun dag met een glas water met citroen, en dat blijkt veel gezondheidsvoordelen te bieden.
Citroenwater wint aan populariteit, en dat is niet zonder reden. De zure smaak van citroen stimuleert je spijsvertering door de productie van maagsappen te verhogen. Dit helpt bij de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen, iets wat vooral merkbaar is als je last hebt van een opgeblazen gevoel of verstopping.
Citroenen zijn niet alleen rijk aan vitamine C, maar bevatten ook kalium, vitamine B6, foliumzuur en magnesium. Deze stoffen dragen bij aan een gezond hart, goede spieren en sterke botten. Daarnaast zitten er flavonoïden in, zoals hesperidine en eriocitrine, die ontstekingsremmende effecten hebben.
Citroenen zijn niet alleen goed voor je immuunsysteem. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van nierstenen door hun hoge citroenzuurgehalte. Bovendien kunnen ze bijdragen aan het verlagen van bloeddruk en cholesterol dankzij de flavonoïden. Voor je huid biedt citroen ook voordelen. Vitamine C is namelijk essentieel voor de productie van collageen.
Voor plantaardige eters is er nog een voordeel: citroensap verhoogt de opname van plantaardig ijzer, bijvoorbeeld uit spinazie of linzen. Het combineren van citroen met olijfolie en kruiden bevordert bovendien de opname van vetoplosbare vitamines.
Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn. De zuurgraad van citroen kan je tandglazuur aantasten, vooral als je de hele dag door citroenwater drinkt. Het drinken via een rietje en het spoelen van je mond na consumptie kunnen helpen dit te voorkomen. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van maagzuur of in zeldzame gevallen een allergische reactie vertonen.
De beste manier om van citroen te profiteren? Zowel het sap als de schil bieden unieke voordelen. Het sap is rijk aan vitamine C en citroenzuur, terwijl de schil veel flavonoïden, pectine en essentiële oliën bevat. Je kunt citroen ook combineren met gember, kurkuma en cayennepeper voor een extra boost van je immuunsysteem.
Bron: The Telegraph