Drie manieren waarop ouders per ongeluk het zelfvertrouwen van hun kind schaden

gezondheid
donderdag, 12 september 2024 om 14:30
anp 506782691

Opvoeden is zeker niet altijd makkelijk. Je hebt het beste met je kinderen voor, maar hoe zorg je ervoor dat ze gelukkige volwassenen worden? Soms maak je onbedoeld fouten die het zelfvertrouwen van je kinderen ondermijnen.

Psychologen noemen drie dingen die je echt moet vermijden:

1. Overmatig corrigeren

Sommige ouders wijzen hun kinderen voortdurend op hoe het beter kan, of dat nu een tekening is of een voetbalwedstrijd. Hoewel ze willen helpen, kan dit kinderen het gevoel geven dat hun inspanningen nooit goed genoeg zijn. Constant corrigeren kan kinderen onzeker maken over hun vaardigheden. Kinderen gedijen op positieve bevestiging. Als ze meer horen over wat beter kan dan wat goed ging, kunnen ze gaan twijfelen aan zichzelf.

2. Vergelijken met broers en zussen

Ouders vergelijken soms onbewust hun kinderen met elkaar of met leeftijdsgenoten. Ze zeggen bijvoorbeeld dingen als: "Waarom kun jij niet meer zoals je broer zijn?" Een kind interpreteert dit als: "Ik ben niet zo goed als mijn broer." Vergelijkingen, zelfs subtiele of onbedoelde, kunnen kinderen zich minderwaardig laten voelen. Elk kind heeft unieke sterke en zwakke punten. Door ze constant te vergelijken, kunnen ouders onbedoeld gevoelens van minderwaardigheid aanwakkeren. Erken dat elk kind verschillende talenten heeft en waardering verdient om wie hij of zij is.

3. Gevoelens wegwuiven

Drukke ouders wuiven soms onbedoeld de gevoelens van hun kinderen weg. Als een kind met een probleem aan komt, zeg dan niet: "Maak je geen zorgen, het komt wel goed." Het voelt alsof gevoelens worden afgedaan als onbelangrijk. Het bagatelliseren van emoties, zelfs met goede bedoelingen, kan kinderen het gevoel geven dat ze niet gehoord worden. Op den duur kunnen kinderen stoppen met het delen van hun gevoelens of gaan ze geloven dat hun emoties er niet toe doen. Dit kan hun eigenwaarde schaden.